A nyakkendő kötés rejtelmei

nyakkendő kötés

Nyakkendőt minden férfi visel. Míg néhányak csak jeles alkalmakkor, addig mások a munkájuk, vagy hétköznapjaik során is előszeretettel viselik kiegészítőjükként ezeket a darabokat. Így vagy úgy, minden férfinek illik tisztában lennie a nyakkendő kötés alapfogásaival, hiszen kevés férfiasabb viselet van a nyakkendőnél.

A nyakkendő presztízst, hatalmat, férfiasságot képvisel.

Megannyi tipikusan férfiasnak mondható szakma, vagy tevékenység keretében kap valamilyen formában hangsúlyos szerepet a csomókötés. Ezek közé tartozik például a horgászat, a pásztorkodás, a tengerészet, a katonaság is. Voltaképpen a fent említett valamennyi területen ugyanazt a csomózási elvet alkalmazzák, amit a nyakkendőkötés során is: az úgynevezett csúszócsomót. A nyakkendőből hurkot formálunk, majd a széles, vagy másként aktív végét a keskeny, azaz passzív vég köré tekerjük úgy, hogy az utóbb említett vég szabadon csúszhasson a kialakított csomóban, ebben rejlik a nyakkendő kötés alapja. A nyakkendőkötésnek több mint 85 (!) megkötési módja létezik, ebből azonban nagyjából 15-öt tart a közvélemény esztétikusnak és bevettnek.

Ne ess kétségbe! Természetesen nem feltétlen kell az összes alternatívát betéve ismerned, de nem árt legalább 1-2-t magabiztosan begyakorolnod arra az esetre, ha nyakkendő kötésre kerülne a sor. Sok férfinak a párja segít a nyakkendőkötésben, de nagyon kellemetlen tud lenni, mikor a partner jelenléte miatt mást kell megkérni nyakkendőnk megkötésére.

 

Egy férfi nem lehet igazán sikeres addig, míg meg nem tudja kötni saját nyakkendőjét!

 

nyakkendő kötés

 

A nyakkendő kötés alapjait szerencsés és optimális esetben a fiú édesapjától tanulja meg. Ha azonban ez valamilyen okból elmaradt, koránt sincs minden veszve, hiszen abban a szerencsés korban vagyunk, mikor az internetről már minden szempillantás alatt elérhető és megtanulható.

A nyakkendő megkötésére megannyi módszer létezik. Hogy miért? Mert a nyakkendő kötése tükrözi viselője egyéniségét. Bár laikus, nyakkendőt ritkán viselő szemeknek elsőre talán nehezen szembetűnő a kötési módok közötti különbség, bizonyos társaságokban meglehetősen fontos szerepe van a megkötés módszerének, illetve annak milyenségének. Éppen ezért nem árt több kötési módot is begyakorolni.

Egy jól megválasztott nyakkendő kötése kiemeli viselője, a férfi stílusát.

 

A hibátlan nyakkendőkötés bizony gyakorlást igényel, csakúgy mint a kerékpározás, vagy akár a cipőfűző bekötése. Ahogyan ezeket az utóbbiakat, úgy a kerékpározást sem felejti el az ember. Ha egyszer kellően begyakoroltad, bármikor, akár legmélyebb álmodból felkeltve is hibátlanul követni tudod a berögzült mozdulatsorokat.

Legyél igazán stílusos, tanulj meg különböző módszereket nyakkendőd megkötésére!

A gyakorláshoz mindössze egy ingre, egy nyakkendőre, egy tükörre és útmutatónkra lesz szükséged.

Na jó, mindezek mellett nem árt egy kis türelem és elszántság sem. De hidd el, megéri!

Ha készen állsz, csapjunk a közepébe!

 

A nyakkendő kötés módszerei

Klasszikus nyakkendőkötés

 

1.) Az egyszerű csomó

Az egyszerű csomó az egyik leggyakoribb, hétköznapi nyakkendő kötés. Valamennyi típusú inggel és gallérral egyformán jól mutat, tehát mindig jó választás. Mivel pedig meglehetősen hosszan hagyja a nyakkendőt, így elsősorban átlagos és az átlagosnál magasabb férfiak számára előnyös. (Az alacsony férfiakat optikailag kissé „összenyomja” ez a fajta kötés.)

Így csináld:

egyszerű csomó

 

Lépések:

 1. Hajtsd fel az inged gallérját, majd helyezd el rajta a nyakkendőt úgy, hogy a varrott (hátsó) része kerüljön kívülre. Ügyelj rá, hogy a vastagabbik (aktív) szár vége némileg lentebb kerüljön a keskeny szárnál. (Nyakba helyezett állapotban a helyes arány kb 3/3 – 2/3.)
 2. Fogd meg a nyakkendő szélesebb végét, ez az aktív szár, végig ezzel fogsz dolgozni.
  A nyakkendő szélesebb végét vezesd el a keskenyebb vég alatt, keresztezve azt.
 3. Húzd hátulról előre a szárat, tekerd vele elől körbe a vékonyabb véget.
 4. Ezt követően alulról bújtasd át, felfelé a szélesebb véget a létrejött nyaki hurkon.
 5. Húzd némileg előre az imént átbújtatott véget a mellkasod irányába, a csomó felé.
 6. A fentről visszavezetett nyakkendőt bújtasd át a keresztbe haladó textil csíkon, a korábban létrehozott elülső ölelésen. Óvatosan, szükség esetén a csomót meglazítva vezesd át rajta a szélesebbik véget.
 7. Húzd meg kicsit az aktív szárat és igazítsd középre a csomót.

 

 

2.) Kettős kötés

A kettős kötés az egyszerű csomóhoz hasonló nyakkendő kötés. Ahogyan azonban neve is tükrözi, ez esetben egy plusz, második kötéssel, fordulattal bonyolódik a folyamat: a hosszabb nyakkendővéget egy helyett ez alkalommal kétszer kell keresztezni a keskenyebb vég körül.

Mivel a kettős kötés során két fordulót teszünk a nyakkendőn, így ezzel a kötéssel egy kinézetre vastagabb és rövidebb nyakkendőt kapunk eredményül.

Ez a fajta kötés szintén bármely inghez ideális, alapanyagául azonban a vastag nyakkendők kevésbé alkalmasak.

 

Így csináld:

kettős csomó

 

Lépések:

 1. Hajtsd fel az inged gallérját és helyezd el a nyakadban a nyakkendőt oly módon, hogy ez esetben a varrás felőli rész kerüljön fedésbe, érintkezzen az ingeddel. A nyakkendő szélesebb vége ez esetben is legyen hosszabb a rövidebbik végnél.
 2. Fogd meg a vastagabbik véget és fentről keresztezd vele a keskenyebb szárat.
 3. Ellenkező irányú mozdulattal húzd át a szélesebb nyakkendővéget a keskenyebb alatt.
 4. Hajtsd át ismét a szélesebb véget a keskenyebb szár felett (ezúttal már gyakorlatilag teljesen átölelted vele azt).
 5. A 3. ponthoz hasonlóan, ellenkező irányú mozdulattal húzd el a vastagabb nyakkendő szárat a keskenyebb szár alatt.
 6. A 4. ponthoz hasonlóan, a szélesebb véget húzd át a keskenyebb szár felett (ezúttal már másodjára ölelve körbe azt).
 7. Húzd felfelé a vastagabbik szárat, át a nyaki hurkon.
 8. Húzd lefelé a vastagabbik szárat, és bújtasd át a csomó legfelső rétegén, a legfelső keresztbe futó anyag alatt.
 9. Húzd lefelé a nyakkendő vastagabb szárát és igazítsd középre a csomót.

 

 

3.) Windsor kötés

A Windsor csomó a nyakkendő kötés koronázatlan királya, és nem csak azért, mert a windsori herceg nevét viseli. (A Windsor kötés, vagy másként Windsor csomó VII Edward király unokája, a windsori herceg által vált ismertté. Mikor a herceg a 30-as években ellátogatott Amerikába, az urak csodájára jártak nyakkendőkötésének, mellyel szempillantás alatt divatot teremtett.)

Ez a megoldás jellemzően a jelesebb alkalmakhoz ideális, elegáns, impozáns módja a nyakkendőkötésnek.  A Windsor kötés egy meglehetősen nagy csomót eredményez, amely így tökéletesen kiemeli a nyakkendő anyagát. Mivel azonban a csomó viszonylag nagy lesz, ezért elsősorban könnyű súlyú nyakkendőkhöz ajánljuk. Ami pedig az inget illeti, válassz olyan inget ehhez a nyakkendőhöz, melynek két gallérja elég távol helyezkedik el egymástól ahhoz, hogy elférjen közötte ez a széles csomó.

A korábbi két kötési módhoz képest ez esetben már egy komplikáltabb kivitelezésű kötésről beszélhetünk, melyet nem árt alaposan begyakorolni.

A Windsor-csomó akkor van helyesen megkötve, ha a csomó pontosan a gallér közepén, az ing legfelső gombja felett helyezkedik el.

 

Így csináld:

 

windsor csomó

 

Lépései:

 1. Első lépésként, mint mindig, a nyakkendő kötése előtt most is hajtsd fel az inged gallérját, majd helyezd a nyakadba a nyakkendőt, ügyelve rá, hogy a keskenyebb vége legyen néhány centivel rövidebb a szélesebbnél.
 2. Fogd meg a nyakkendő két végét, majd a keskenyebb véget húzd középre, a szélesebbet pedig keresztezd előtte.
 3. A szélesebb véget húzd felfelé, alulról, a nyakadhoz közelebbi oldalról át a nyaki hurkon.
 4. Ezt követően húzd lefelé, párhuzamosan a már korábban létrejött keresztezéssel. (Figyelj! Nem át alatta, csak mellette!)
 5. Húzd át a szélesebb szárat a keskeny szár mögött, keresztezve azt.
 6. Húzd felfelé a szélesebb szárat és bújtasd át elölről a nyaki hurkon. (Pont ellenkező irányból, mint ahogyan azt a 3. pontban tetted.)
 7. Húzd lefelé a nyakkendő szélesebb szárát és keresztezd vele elölről a nyakkendő keskenyebbik szárát.
 8. Húzd át a szélesebb szárat a nyaki hurkon, ezúttal bentről, a nyakadhoz közelebbi oldalról.
 9. Húzd lefelé a szélesebb szárat és bújtasd át a létrejött csomó legfelsőbb merőleges textilén.
 10. Igazítsd középre a csomót.

 

4.) Fél-Windsor csomó

A Windsor csomónak van egy könnyedebb, kevésbé komplikált (ám kevésbé elegáns) változata, az úgynevezett fél-windsor csomó.

Ez a típusú nyakkendő csomó vékony, vagy maximum közepesen vastag nyakkendőkkel használható úgy, hogy a végeredmény jól is mutasson. Ugyanakkor bátran használhatsz hozzá közepesen nehéz, vagy nehéz anyagból készült nyakkendőt. Elegáns, klasszikus, vagy nyitott gallérú ingekhez ideális. Rendkívül sokoldalú csomó, melynek viselésével nem követhetsz el nagy divatbakit, ugyanis minden alkalomra ideális.

Így csináld:

fél windsor csomó

Lépései:

 1. Első lépésként, mint mindig, nyakkendő kötése előtt most is hajtsd fel az inged gallérját, majd helyezd a nyakadba a nyakkendőt, ügyelve rá, hogy a keskenyebb vége legyen néhány centivel rövidebb a szélesebbnél.
 2. Fogd meg a nyakkendő két végét, majd a keskenyebb véget húzd középre, a szélesebbet pedig keresztezd előtte.
 3. A szélesebb véget ezután húzd el ellenkező irányba a keskeny vége mögött.
 4. Húzd felfelé a nyakkendő végét és elölről hátrafelé húzd át a nyaki hurkon.
 5. Húzd lefelé a szélesebb véget és keresztezd vele előrefelé a keskenyebb véget.
 6. Húzd hátrafelé a szélesebb véget és előrefelé húzd át a nyaki hurkon, majd bujtasd át a csomójának legfelsőbb textil rétege alatt.
 7. Igazítsd meg a csomót.

 

 

5.) Kis csomó

A kis csomó az egyik legjobb választás, ha szoros, testhez simuló gallérú inget választasz. Míg a fent említett kötések elsősorban közepesen vastag, vagy vékony nyakkendőkkel mutatnak jól, addig a kis csomó ideális vastag nyakkendőkhöz.

Cápagallérú inggel viselve azonban kevésbé esztétikus hatást kelt, így ha ilyen típusú inget viselsz, ezt a kötést inkább mellőzd.

A kis csomó a legkönnyebb nyakkendőkötési módszer, szinte elronthatatlan.

 

Így csináld:

kis csomó

Lépései:

 1. Hajtsd fel az inged gallérját és helyezd el nyakadban a nyakkendőt úgy, hogy annak hátulja, a varrás felőli rész feküdjön a mellkasodon. A szélesebb rész érjen a rövidebb rész alá.
 2. Fogd meg a nyakkendő szélesebb felét és elől a nyakad mellett megfogva hajts rajta egyet, befelé forgatva az anyagot.
 3. A szélesebb véget húzd hátrafelé, majd alulról felfelé bújtasd át a nyaki hurkon.
 4. Húzd lefelé a fogott véget és húzd át a nyakkendó csomójának legfelsőbb, merőleges anyagán.

 

+1.) Csokornyakkendő

A csokornyakkendő egy külön fejezet a nyakkendők világában. Stílusos, mindig divatos, rendkívül elegáns változat. Ma már sok helyen készen megkötve, sőt a kötés mentén rögzítve is megvásárolható (a legtöbb férfi örömére). Ha azonban igazán stílusos akarsz lenni, nem árt ha megtanulod a hagyományos csokornyakkendő kötési módját, ugyanis kevés ennél stílusosabb dolgot tudunk elképzelni.

A csokornyakkendő legalább annyira elegáns, mint amennyire bohém lehet a különböző divatos, sokszínű mintázatainak köszönhetően. Bohémsága miatt meglehetősen fesztelen módon viselhető: szmokinggal, öltönnyel, cápagalléros inggel egyaránt.

Az idősebb korosztály általában kevésbé kedveli, de mivel napjainkban rendkívül stílusosnak számít, a 20-as 30-as években járók körében nagy népszerűségnek örvend.

 

Így csináld:

csokornyakkendő kötés

Különleges fogások

A legtöbb férfi számára bőven elegendő, ha a fent említett nyakkendő kötés módok közül elsajátít 1-2-t. Ha azonban igazán maximalista vagy és szeretnéd, ha ez megjelenésed valamennyi kiegészítő darabján megmutatkozna, akkor érdemes lehet begyakorolnod 1-2 különlegesebb, extravagánsabb nyakkendőkötést is.

Persze ha valami igazán különlegeset akarsz villantani, azt bizony nem úszod meg gyakorlás nélkül, de hidd el ezek a csomók nem fognak túl gyakran visszaköszönni rád a partikon. Nem beszélve arról, hogy ezek mutatják meg igazán, hogy viselőjük túlmutat a hétköznapi elegancián és még a legegyszerűbb dolgokból is ki tudja hozni a maximumot.

Mutatjuk is a csomókat, amik önmagukban ötvözik a férfiasságot és a kreativitást.

 

1.) Balthus csomó

balthus csomo

A Balthus csomó egy svájci festő kreálmánya. Különlegessége a csomó impozáns méretében rejlik, mely meghaladja a Windsor csomó méretét is! A nagy csomó rendkívüli mód kiemeli a kiegészítő mintázatát, így sűrű mintás nyakkendőkhöz kiemelten jól mutat.

 

2.) Merovingian csomó

merovingian csomó

A Merovingian csomó garantáltan feltűnést kelt. Ezt a kötést a Windsor csomó fordítottjának is szokták nevezni, megjelenésében valóban olyan, mintha viselője fordítva kötötte volna meg nyakkendőjét, éppen ebben rejlik extravagáns jellege.

 

3.) Onassis csomó

Onassis csomó

Az Onassis csomó egyedisége egyszerűségében rejlik. Ez a nyakkendő kötés gyakorlatilag nem eredményez látható csomót a nyakkendőn, ezért első ránézésre meghökkentő, mégis visszafogott. Viselése elsősorban elegáns alkalmakkor javasolt, mikor szolidan, de mégis ki szeretnél lógni a tömegből. (A kötés eredete egyébként egy görög milliomos nevéhez, Arisztotelisz Onasszisz-hoz kötődik.)

 

4.) Trinity csomó

trinity csomó

A Trinity egy különleges, hármas csomó, mely elsősorban a csíkos nyakkendők megjelenését hangsúlyozza ki.

 

5.) Eldridge csomó

Eldridge csomó

Az Eldridge csomó a Trinityhez hasonló, ám egy fokkal elegánsabb, finomabb kivitelezésű. Az egyik leglátványosabb, legfinomabb nyakkendő kötési mód, ami nem mellesleg legalább annyira bonyolult, amennyire mutatós. Akkor érdemes próbálkoznod vele, ha már a nyakkendő kötés alapjai a tarsolyodban vannak.

 

 

A nyakkendő kötés és viselés aranyszabályai:

 • A nyakkendő mindig minőségi alapanyagból legyen. Ez lesz az öltözeted éke, így ügyelj rá, hogy ne keltsen olcsó benyomást. A nyakkendő kötése esetén a jó nyakkendő már fél siker!
 • Ne viselj gumis nyakkendőt! A legkevésbé sem stílusos, kerüld amilyen messzire csak tudod!
 • Olyan széles nyakkendőt válassz, amennyire a viselt zakód hajtókájának szélessége lesz. Ha a hajtóka széles, válassz hozzá széles típusú nyakkendőt, ha a hajtóka keskeny, egy keskenyebb kiegészítővel fog igazán jól mutatni!
 • Ha szélesek a vállaid viselj széles hajtókájú zakót, egy szélesebb nyakkendővel. Ha vékonyabb típus vagy, esetleg kisebb a termeted, válassz vékonyabb hajtókájú zakót, hozzá illő, vékonyabb nyakkendővel.
 • A nyakkendő mindig legyen sötétebb, mint az ing színe. A legtöbbször ezt nem nehéz kivitelezni, hiszen a standard ingek jellemzően fehér árnyalatúak. A sötétkék ingek esetén azonban érdemes erre külön figyelmet szentelni.
 • Mindig legyen megfelelő erősen megkötve a nyakkendőd, hogy ne kelljen folyton igazgatnod, az nem csak hogy kényelmetlen és kellemetlen, de nagyon nem elegáns.
 • A nyakkendő ne lógjon az ülepedig, de ne is legyen túl rövid. Ideális helyzetben nagyjából az öved fölé érjen 4-6 centivel. A túl hosszú nyakkendő ápolatlanságot tükröz, míg a túl rövid kiemeli a pocakot, így szintén előnytelen.
 • Fiataloknak vékonyabb, középvastag nyakkendő ideális. A vastagabb modellek jellemzően az idősebb férfiaknak állnak jól.
 • A nyakkendő színe harmonizáljon az öltöny színével, de ne legyen azzal teljesen azonos, különben túlságosan beleolvad.
 • Válassz mindig alkalomhoz illő nyakkendőt. A hétköznapokon és vidámabb eseményeken játssz bátran a színekkel és mintákkal. Viszont tudd, hogy minél sötétebb a nyakkendőd, annál komolyabb és hivatalosabb.
 • Ha nem vagy nagy divatguru, válassz egyszínű, selyem modellt, egyetlen dologra ügyelj: ahogyan fentebb már írtuk, harmonizáljon a zakóval.
 • Ne lógjon fesztelenül nyakkendőd vékonyabb szára. A vastagabb részének hátoldalán található kis hurok arra való, hogy átfűzd rajta a megkötött kendő vékonyabb szárát. Minden esetben használd ezt a kis hurkot, így tudod biztosítani, hogy nyakkendőd rendezetten nézzen majd ki és a két szár ne járjon külön utakat.
 • Nyakkendőkötés előtt mindig moss kezet! Hiába a szépen megkötött nyakkendő, ha azon zsíros ujjlenyomatok ékeskednek.
 • Ha kényelmetlennek érzed a nyakkendőt, valószínűleg túl kicsi az ing nyaka. A nyakkendő alatt nem gombolunk ki gombot. Ehelyett ügyelj rá, hogy a következő alkalomra egy mérettel nagyobb inget vásárolj.
 • Egy nyakkendőt egymás után maximum 2 napon át viselhetsz anélkül, hogy az gyűröttnek tűnjön! Az anyagnak pihenésre van szüksége ahhoz, hogy frissnek hasson, így ne viseld ugyanazt egy héten át. A gyűrött, nyúzott nyakkendő az egész összképet elrontja.

 

Nyakkendő kötés esküvőre – Melyiket válasszam?

Az esküvők tipikusan azon alkalmak egyike, mikor sok férfi kap a fejéhez és cifra szavak keretében igyekszik megkötni a nyakkendőjét, majd fordul a feleségéhez, a barátnőjéhez, az édesapjához, az édesanyjához, vagy az internethez segítségül… a kevésbé kitartóak pedig egyszerűen csak ejtik a nyakkendő kötés kérdését. A fenti kis segédletünket olvasva a kötéssel már nem lehet problémád, valamennyi nyakkendő kötés esküvőre ideális. De hogy milyen típusú nyakkendőt válassz? Esküvőre célszerűbb elegánsabb, visszafogottabb darabot választanod. A szertartások többsége meglehetősen formális, történjen az templomban, vagy … Ezért válassz egyszínű, apró mintás, vagy csíkos nyakkendőt. (A szuperhősös modelleket más alkalmakra tartogasd.)

 

Vőlegény nyakkendő kötés

Ha pedig esküvő, a vőlegényekről is érdemes néhány szót ejtenünk. Kínos ha egy vőlegény nem tudja megkötni a saját nyakkendőjét? A válaszunk erre, hogy határozottan. A házasságkötés meglehetősen férfias elhatározás… egy nyakkendő akkor lehet igazán tökéletesen megkötve, ha azt viselője küti meg magának. Így ha esküvőre készülsz, fokozottan ajánljuk fenti segédletünket.

You must be logged in to post a comment.